Padla jedna z dominánt Senice - komín Slovenského hodvábu

06.12.2012 Senica

Senica 6. decembra (TASR) – Úderom dvanástej hodiny zmizla v Senici jedna z jej dominánt. Sedem kilogramov trhaviny odstrelilo 50 rokov starý a 85 metrov vysoký tehlový komín kotolne spoločnosti Slovenský hodváb plus, s.r.o. Išlo o posledný objekt v rámci asanácie najstaršej časti bývalého závodu, ktorá sa začala v závere roka 2011. Odstrel starého komína sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia a prilákal pozornosť stoviek divákov.

Po detonácii sa komín zrútil do areálu a premenil sa na zhruba 1600 ton tehlovej sute, ktorá bude ďalej využitá v stavebníctve. Povolenie na odstrel vydal Obvodný banský úrad Bratislava pre Austin Powder Slovakia, s.r.o. Dodávateľom demolačných prác bol Demontservis s.r.o. Brno. Odstrel uskutočnili pomocou elektrických milisekundovo časovaných rozbušiek, do komína navŕtali spolu 56 dier. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viera Barošková.

Tehlový komín bol podľa jej informácií súčasťou areálu Slovenského hodvábu od roku 1952. Praktické využitie stratil v roku 2004 v súvislosti s nábehom na nový energetický systém. Teplom z fabriky bola okrem výroby vykurovaná aj časť Kolónia, rodinné domy pri nej a rehabilitačný komplex. Potom Slovenský hodváb prestal teplo dodávať a v roku 2005 bola ukončená výroba viskózových vlákien. Samotná továreň na umelé vlákna začala v Senici na mieste pôvodného liehovaru činnosť v septembri 1920.

Viac ako 30-hektárový areál Slovenského hodvábu je v súčasnosti rozdelený podľa informácií hovorkyne na tri časti. Prvá je najnovšia, kde sú fungujúce prevádzky. Druhá časť bola rozdelená na 22 celkov, ktoré sú na predaj v podobe pozemkov a budov a vlastník hľadá investorov, aby sa opustený areál opäť premenil na funkčný priemyselný park. Tretiu - najstaršiu časť, čo je bývalá výroba viskózy, kde stál aj komín, plánujú otvoriť a prepojiť s centrom mesta a mal by tam vzniknúť priestor s občianskou vybavenosťou.

 

Vyberte región